Per Sant Joan, sardines!

Hi ha diverses referències que diuen que en uns inicis, per a la nit més llarga de l’any, per a la nit dels follets, les bruixes i els desitjos cremats, la tradició deia de menjar sardines durant el sopar.

Poder amb els anys s’ha anat perdent aquesta tradició i ha perdurat, només, la de menjar la coca.

Però què en podem extreure que els nostres ancestres mengessin sardines per celebrar l’inici de l’estiu? Les tradicions que celebrem van intensament lligades a l’estacionalitat dels productes que les envolten. Abans, els productes no es mantenien en bones condicions durant tant de temps (si no se’ls hi aplicava cap procés per alterar les condicions d’aquests) i és per això que la gastronomia que es vincula a cada tradició està formada per aliments de temporada.

Això que està tan de moda últimament, el Km0, els productes ecològics i sostenibles i moltes altres coses similars és el que abans en deien “aprofitar el que ens dona la terra, o en aquest cas, el MAR”.

Si durant el mes de juny la sardina comença a estar més greixosa, més plena i, per tant, amb un sabor i un aroma molt més intens, és en aquesta època que s’ha de començar a consumir i a gaudir d’aquest meravellós producte.

No vol dir que no en puguem consumir durant altres èpoques de l’any, però el que té més sentit, i el que ens ensenyen els nostres avis i avies, és que el més intel·ligent és fer-ho durant l’estiu. Quan la Sardina està en el seu punt àlgid i en podrem gaudir al 100%.

Si no sabíeu de l’existència d’aquesta tradició, us convidem, igual que fan a molts pobles del sud d’Espanya, a continuar celebrant l’inici d’estiu amb aquest magnífic producte del mediterrani.

 

 

 

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *